Στο Μικρό Δημοτικό σχεδιάσαμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό, ευρύ και φιλικό, το οποίο οδηγεί τους μαθητές μας, με ήπια και σταθερά βήματα, δυναμικά και αποτελεσματικά στον επιθυμητό προορισμό, την ουσιαστική μάθηση. Η διαθεματικότητα στη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων καθώς και τα βιωματικά προγράμματα, δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να αναπτύσσει τις δεξιότητές του με τρόπο συνολικό, να μαθαίνει δημιουργικά και να κατανοεί με εφαρμοσμένο τρόπο όσα διδάσκεται.
Ιδιαίτερα σε ο,τι αφορά το πέρασμα από το Νηπιαγωγείο στην Α' Δημοτικού, η προσέγγιση αυτή αποκτά ξεχωριστή σημασία. Η πορεία του δημοτικού σχολείου εξαρτάται, άλλωστε, σε ένα μεγάλο βαθμό, από την Α’ Δημοτικού. Ερχόμενο από το νηπιαγωγείο, το παιδί πρέπει να νιώσει οικειότητα και ασφάλεια.
Γνωρίζοντας τις έντονες αλλαγές που σηματοδοτεί αυτή η μετάβαση, δεσμευτήκαμε στη δημιουργία ενός σχολείου που θα διασφαλίζει την ομαλή είσοδο στην Α΄ Δημοτικού, καλύπτοντας όλο το φάσμα της εκπαίδευσης με τον πιο σύγχρονο, δημιουργικό, ασφαλή και φιλικό προς τα παιδιά τρόπο. Φροντίζουμε ώστε η μετάβαση στο επιστημονικό μάθημα να γίνεται μέσα από γνώριμες πρακτικές, όπως το δημιουργικό παιχνίδι, οι κατασκευές, οι χειροτεχνίες και διαθεματικές δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να μάθουν, ενώ ξεδιπλώνουν και να εξελίσσουν τα ταλέντα τους.
Εκτός από το δάσκαλο ή τη δασκάλα, στο κάθε τμήμα υπάρχει και ένας βοηθός τάξης, ένας αρωγός στο εκπαιδευτικό έργο, που παρέχει εξατομικευμένη παρακολούθηση και βοήθεια στα παιδιά κατά τη διαδικασία του μαθήματος.
Η διδασκαλία κάθε γνωστικού αντικειμένου σχεδιάζεται και υλοποιείται με τη χρήση πληθώρας καλών πρακτικών και με έναν τρόπο τυποποίησης, ένα «manual»το οποίο, ενώ επιτρέπει στον εκπαιδευτικό να ελιχθεί με βάση τις ιδιαιτερότητες της τάξης και των παιδιών παρέχοντάς του τα αναγκαία μέσα με ξεκάθαρο στόχο.
Επιπλέον, μέσα από ένα λογικά επαναλαμβανόμενο πρόγραμμα χτίζεται μία θετική «ρουτίνα» μάθησης, στην οποία οι συχνές επαναλήψεις και ο επανέλεγχος ανά ενότητα παίζουν καθοριστικό ρόλο. Είναι με αυτό τον τρόπο που διασφαλίζουμε ότι το παιδί καταλαβαίνει σε βάθος όσα διδάσκεται.
Για τις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού, η πρόοδος των μαθητών παρακολουθείται και αξιολογείται με τρόπο στοχευμένο, μέσα από σταθμιστικά tests.
Οι εξωσχολικές επισκέψεις σχεδιάζονται σε συνάφεια με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αποτελώντας μέρος του. Για κάθε μία από τις 10 περίπου εξωσχολικές επισκέψεις που πραγματοποιούνται μέσα στη χρονιά, προηγείται προετοιμασία στην τάξη. Οι επισκέψεις εκπαιδευτικού, πολιτιστικού ή περιβαλλοντικού περιεχομένου, σχεδιάζονται και υλοποιούνται, σε αναλογία με την ηλικία των μαθητών και σε αρμονία με τον εκπαιδευτικό στόχο, από ειδικό μουσειοπαιδαγωγό. Κάθε επίσκεψη ακολουθείται από μια σχετική δραστηριότητα, σημαντική για την εμπέδωση της γνώσης και των ερεθισμάτων στα οποία το παιδί εκτέθηκε στο πλαίσιό της.
Στο Μικρό Δημοτικό θεωρούμε σημαντικό το παιδί να μαθαίνει να εκθέτει τις ιδέες και τις ικανότητες του, να χαίρεται και να νιώθει περήφανο όταν συμμετέχει και – γιατί όχι; – όταν διακρίνεται! Ενθαρρύνουμε λοιπόν τα παιδιά, από την Α’ έως και τη Στ’ Δημοτικού, να συμμετέχουν σε σχολικούς διαγωνισμούς σχετικούς με τη γλώσσα, τις επιστήμες, τις Τέχνες.
Οι μαθητικές υποχρεώσεις αρχίζουν και τελειώνουν στο σχολείο. Έτσι, το παιδί να μαθαίνει με τρόπο συνεκτικό, χωρίς να εξαντλείται. Χρήσιμο εργαλείο για τη συνεκτική και ολοκληρωμένη μάθηση αποτελούν και τα Τεύχη του σχολείου μας (στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών στην Α’ Δημοτικού, σε περισσότερα μαθήματα στις μεγαλύτερες τάξεις). Τα Τεύχη του Μικρού Δημοτικού δημιουργήθηκαν με βάση την προσέγγιση, τη φιλοσοφία και τους στόχους του σχολείου και αποτελούν την αποκλειστική πηγή ασκήσεων και εργασιών για τα μαθήματα στα οποία αφορούν.
Φυσικά, σημαντικό κομμάτι της μαθητικής ζωής είναι και το διάλειμμα. Στο Μικρό Δημοτικό, το διάλειμμα γίνεται έξω αλλά και μέσα. Εκτός από τον προαύλιο χώρο, υπάρχει, για όσα παιδιά το επιθυμούν, η δυνατότητα εναλλακτικών δραστηριοτήτων (puzzles, επιτραπέζια, κατασκευές κ.λπ.) στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα διαλείμματος. Και στις δύο περιπτώσεις η επιτήρηση γίνεται από εκπαιδευτικούς. Ακόμη, στο active break (το 2ο διάλειμμα) τα παιδιά διασκεδάζουν μαζί, παίζοντας παιχνίδια που ενθαρρύνουν την ομαδικότητα και την εμπιστοσύνη (team building).